Makanan Tradisional di Sabah: Tuhau

Tuhau

Tuhau, atau nama saintifiknya E. Coccinea, merupakan salah satu makanan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun. Ianya adalah sejenis tumbuhan dari keluarga halia dan hanya tumbuh di kawasan hutan hujan terutamanya di Kepulauan Borneo. Bahagian dalam batang Tuhau akan dikeluakan dan dipotong kecil-kecil sebelum dicampur dengan bahan-bahan lain seperti garam, cili merah dan limau. Istimewanya, makanan Tuhau boleh disimpan lama dan dihidangkan bila-bila masa. Ianya sesuai dimakan bersama nasi yang masih panas dan lauk-pauk seperti ikan dan sayur.

Gambar daripada mysabah.com

Gambar daripada bagusmakan.com

Resipi Tuhau

Tuhau boleh disediakan mengikut citarasa masing-masing. Ada yang membuat Tuhau sebagai noonsom (jeruk) dan ada juga yang menjadikannya sebagai ramuan sambal. Berikut adalah beberapa blogger yang menyediakan resipi Tuhau mengikut citarasa mereka. Klik di gambar atau link yang disediakan untuk melihat resipi mereka.

Comments